Добави в количка

Добави в количка
Име на продукта
Категории Филтри Сортирай
Планински велосипеди

Планински велосипеди

Продукти на страница
Планински велосипеди

Планински велосипеди

Какво са планинските колела и имаме ли нужда от тях?

Планински колела 1
Планински колела от Bike Zone

Преди да закупим планински колела е добре да се запознаем добре с техните разлики с останалите велосипеди и да преценим добре до колко са  наистина подходящи за нашите нужди. Както подсказва наименованието, планинските колела са предназначени за каране по пресечен терен и планински склонове.  Ако вашата цел е да ги ползвате  само в градски условия, то планинските колела не са най-подходящия избор за вас.  

 

 

 

 

 

 

 

Виж повече

Особености при планинските колела.

Отличаващи за планинските колела са гумите с по-голям и висок грайфер, който осигурява много по-добро сцепление в пресечен терен, без значение, дали почвата е твърда или мека след последния дъжд. При планинските колела геометрията на рамката предразполага за по-агресивно и екстремно каране, а стойката на колоездача е по-спортна от тази върху градски или туристически велосипеди. Планинските колела се отличават и с вилките си с голям ход, които абсорбират неравностите по пресечения терен.

Видове планински колела:

Крос-кънтри (XC) планински колела

Този вид планински колела в повечето случаи са с твърда рамка с амортисьорна вилка, която в повечето случаи е с ход между 100 до 120мм. Планинските колела от стила Крос-кънтри се отличават с повечето си предавки, даващи по-голям избор, както при изкачване, така и при спускане. Планинските колела с тези характеристики са подходящи за и за начинаещи и любители започващи своето приключение по горските пътеки.  

Планински колела 2
Планински колела - видове

Планински колела за стила Trail

Планинските колела в стила Trail се използват най-вече от велосипедисти, които търсят развлечението, имат по-добри умения от масовия велосипедист и искат да ги използват сред природата. В повечето случаи тези планински колела са с два амортисьора, като предния е обичайно с ход между 120 и 140мм, но основната разлика от Крос Кънтри велосипедите идва в малко по-големия челен ъгъл, който придава повече стабилност при спускане.

All Mountain / Enduro планински колела 

Планинските колела All Mountain и Enduro са прехода между Trail и Downhill велосипедите. Това, което ги отличава е по-големият ход на амортисьорите, като хода на вилката варира между 150 и 180мм. Геометрията на тези планински колела ги прави прилични при изкачване и доста добри при спускане. Челният ъгъл варира от 65 до 63 градуса, а теглото на тези велосипеди е между 13 и 16кг. Тези планински колела обикновено се взимат за целодневни разходки, откъдето идва и терминът „all-mountain“.

Планински колела 3
Планински колела за пресечни терени

Планински колела за спускане – Downhill / Freeride

И двата вида са предназначени за трудни и бързи спускания, изпълнени с големи скокове (типични за Freeride) и висока скорост. Планинските колела подходящи за Downhill и Freeride се произвеждат с рамки, които ще издържат огромните натоварвания, на които са подложени. При тези планински колела ходът на вилката е между 180 и 200мм, ъгълът на челото от 62-63 градуса предразполага за влизане с голяма скорост в завоите, а теглото на тези машини варира от 15 до 20кг. Ако търсите високия адреналин, то тогава планинските колела от категорията Downhill и Freeride са за вас.

Планински колела за скачане или казано иначе Dirt Jump.

Особено популярни сред подрастващите, това е стил, който e смесица между планинския велосипед и добре познатия стар BMX. Основната идея на тези планински колела е правенето на трикове, поради което те имат изнесена назад седалка и широко кормило за по-лесно изпълнение. Тези планински колела са в повечето случаи с 24 и 26 инчови гуми. Гумите в повечето случаи на тези велосипеди са по-широки и с нисък профил на грайфера. 

Какво трябва да знаем при избора на планински велосипед ?

От всички видове планински колела, които разгледахме можем да кажем, че най-популярни и най-масови са тези от стила Крос Кънтри, а за децата най-интересни са тези подходящи за стила Dirt Jump. Освен стила на каране много е важно да изберем и правилния размер на рамката и гумите спрямо нашия ръст и предпочитания на каране.

Планински колела 4
Планински колела - какво е важно да знаем при избора

            В днешно време основните размери на гумите, с които се произвеждат планинските колела са 27.5 и 29``,  все по-рядко се виждат нови модели с размер на гумите 26``. В повечето случаи планинските колела с размер на гумите 27.5 са предназначени за хора с ръст до 165см, като и повечето дамски модели също са с този размер на гумите. Планинските колела с размер на гумите 29`` са най-масовия представител в различните стилове, като в повечето случаи те са подходящи за хора с височина над 165см., особено добре биха се чувствали хората с височина над 190см.

При планинските колела, а и не само е много важен правилния размер на рамката. Размерът на рамката се измерва от центъра на курбела до края на седалковата тръба. За да определите правилния за вас размер основните параметри, които са ви необходими са вашата височина и височината на чатала. Правилно избрания размер на рамката  на планинските колела ще ви помогне за по-добър контрол и намаля шанса от контузии.

Повечето от производителите на планински колела предлагат и таблици за правилния избор на размера на рамката. 

Обобщение за планинските колела

В заключение можем да кажем, че ако нямате намерение да карате по наистина стръмни склонове и пътеки с по-голяма трудност, най- подходящо за вас е планинско колело с твърда рамка и амортисьорна вилка с ход 100-120 мм. Или иначе казано представител на стила XC.

Планински колела 5
Планински колела - изберете от Bike Zone

Ако сте любител на силните усещания и високия адреналин то тогава трябва да се насочите към планинските колела от типа Downhill и Freeride. Не забравяйте, че освен планинското колело за тези стилове задължителни ще бъдат каската и протекторите за тяло, защото безопасността е на първо място.

Размерите, както на гумите, така и на рамката са също от изключителна важност, за да може да се чувствате удобно върху велосипеда, да имате контрол върху него и за да избегнете контузии. Ако имате затруднения с избора на правилния избор, ние от Bikezone.bg ще ви помогнем в избора на правилния планински велосипед.

В онлайн магазин Bikezone.bg ще намерите планински колела на най-известните български марки Cross, Sprint, Shockblaze, както и на световните и европейски марки Trek, Cube и Romet.

Какво са планинските колела и имаме ли нужда от тях?

Особености при планинските колела

Видове планински колела

Какво трябва да знаем при избора на планински велосипед?

Обобщение за планинските колела